actie-ondernemen

Wat als je niet dúrft te veranderen?

Diep in hun hart zijn mensen soms bang om van hun ‘probleem’ af te komen. Dat klinkt best raar. Hoezo dan? Aan de ene kant zou het fantastisch zijn als je meer vrijheid (terug) krijgt. Aan de andere kant raak je misschien wel gestrest van de gedachte wat het betekent om je probleem niet meer te hebben.

Sommige mensen zijn al zo ‘vergroeid’ met hun probleem, dat ze niet eens meer beter weten. Hebben eigenlijk geen idee hoe ze zonder zouden zijn. Sterker nog, zichzelf voorstellen zonder probleem, daar wordt menigeen zelfs niet geruster op. Dat is toch eigenlijk vreemd?

Want wie wil nou niet leven in meer vrijheid? Meer rust en ontspanning? Meer genieten van het leven. Ondernemender zijn, mensen ontmoeten, nieuwe dingen doen en leren. Je geliefd voelen, voldoening krijgen van wat je doet. Daar droomt toch iedereen van? Maar dan onderschat je toch iets. Want wat veel mensen nog belangrijker vinden dan (positieve) verandering, is veiligheid en vertrouwdheid.

Al is je situatie verre van ideaal, het is beter dan onzekerheid

En al is je huidige situatie verre van ideaal, je bent er in ieder geval wel aan gewend. Je weet hoe je leven nu in elkaar steekt. Je kent jezelf. Je dealt ermee. En dit is vaak meer waard dan de onzekerheid en de angst voor het onbekende en nieuwe. Want ja, het klinkt wel mooi, dat je straks vrijer bent, relaxter, meer zelfvertrouwen, ondernemender etc. Maar je hebt nu natuurlijk nog geen idee hoe dat dan precies gaat zijn of voelen. En dat geeft mogelijk toch onrust.

De jas die allang niet meer past

Het gaat altijd weer om die comfortzone en de moeite die we vaak hebben om die te verlaten. Dus zelfs als je wel weet dat je er veel bij te winnen hebt, is dat nog geen garantie dat je ook daadwerkelijk de stap gaat zetten. Het is een beetje als een oude jas. Je hebt ‘m al jaren, hij zit zo lekker en heeft zich helemaal naar jou gevormd. Maar je kunt niet ontkennen dat hij in de loop van de jaren niet bepaald met je is meegegroeid. Hij is eigenlijk niet meer helemaal meer van deze tijd. Wat krapjes geworden hier en daar. Maar ja… je doet ‘m toch maar niet weg want:

• Stel dat je nooit meer zo’n lekkere jas vindt?

• Hij draagt zoveel herinneringen.

• Die jas is een deel van jou geworden

• Zonder die jas voel je je behoorlijk ‘bloot’

Nee, het zou wel heel onverstandig zijn om deze weg te doen, toch? Mensen hechten aan allerlei jassen die niet meer passen. Banen, relaties, woonplaatsen, problemen, hoe ze zich voelen. Al voelt het niet goed, het voelt tenminste wel vertrouwd. En zolang er nog geen duidelijk beeld is van een nieuwe jas, hou je liever je oude aan.

Hoe kun je dit nu doorbreken?

Misschien vertel je jezelf ook steeds dat het eigenlijk best wel gaat. Dat je het zo wel kunt volhouden. Of dat je geen tijd hebt, geen geld of geen energie om te veranderen. Of dat de economie tegenzit of je omgeving. Stop met jezelf voor de gek te houden en je huidige situatie te idealiseren! De voordelen van verandering maak je op deze manier klein en de nadelen van de huidige situatie maak je juist niet groot genoeg.

Stel je je toekomst eens voor als je doorgaat op dezelfde voet. Als je volgend jaar nog steeds worstelt. En over 5 jaar. En over 10 jaar. En wat als je niet verandert, hoe ziet je leven er dan over 20 jaar uit? Welke kansen heb je dan allemaal gemist? Hoeveel kost je probleem je eigenlijk? Financieel, qua geluk, qua kansen, qua ontwikkeling, qua…. verzin het maar!

Herken jij dit?

Merk jij ook hoe slim je soms bent in het uitstellen, verzinnen van smoesjes of net doen of je het niet belangrijk genoeg vindt? Terwijl je eigenlijk niets liever zou willen dan de MOED verzamelen om je leven te veranderen? Om zelf te veranderen?

Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van loopbaanontwikkeling!

Want ontwikkeling en groei maakt blij!

Bron: Davidzon Coaching

< Terug