Knipsel persoonlijkheidstest

Waarom zijn persoonlijkheidstesten aantrekkelijk voor werkgevers?

Persoonlijkheidstesten worden steeds vaker gebruikt om te achterhalen of potentiele werknemers een goede match met het bedrijf, de collega’s en de functie zijn. Daarnaast worden persoonlijkheidstesten gebruikt om te achterhalen of een huidige werknemer nog op de goede plek zit. De testen hebben als doel om je ware ik bloot te leggen, het soort informatie dat normaalgesproken niet in een cv staat.

Het voordeel van persoonlijkheidstesten in vergelijking met vele andere testen, is dat het niet tijdsgebonden is. Je hebt de tijd ervoor, zonder steeds op de klok te hoeven kijken. Daarnaast zijn er geen goede of foute antwoorden. Het streven is om een persoonlijkheidsprofiel op te stellen dat werkgevers helpt te besluiten of de potentiele werknemer de juiste persoon is voor de functie.

Persoonlijkheidstesten worden steeds populairder. De Verenigde Staten nemen hierin het voortouw. Momenteel gebruiken 89 van de 100 bedrijven in de Verenigde Staten persoonlijkheidstesten.

Toename van de banenmarkt

De belangrijkste reden voor een stijging in de afname van persoonlijkheidstesten, is de toename van de banenmarkt. Het afstudeerpercentage in Nederland is zo hoog, dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen afgestudeerden. Daarom overwegen veel organisaties om een persoonlijkheidstest af te nemen. Door verschillende kandidaten de test te laten uitvoeren, kun je ze goed van elkaar onderscheiden.

Waarom zijn de testen aantrekkelijk voor mijn organisatie?

  • Het geeft je inzicht! In bijvoorbeeld de stressgevoeligheid, competenties, interesses, drijfveren of talenten van de potentiele werknemer. Het resultaat hiervan wordt vastgelegd in een verslag, zonder directe conclusie. Persoonlijkheidstesten brengen eigenschappen aan het licht die een reden kunnen zijn om iemand wel of niet aan te nemen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de werkgever betere aannames kan doen. Met als hoop dat dit het personeelsverloop (wisseling van werknemers binnen een organisatie door vroegtijdig vertrek, ziekte en pensioen) terugdringt. Door competenties en talenten te ontdekken wordt er sneller een passende functie gevonden.

  • Je haalt meer inzichten dan uit een sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek kan een sollicitant zijn of haar antwoord nog aanpassen. Tijdens een persoonlijkheidstest weet de kandidaat niet welke antwoorden als positief of negatief worden beschouwd. Je kunt er ook voor kiezen om de potentiele werknemer vooraf aan de sollicitatie een test uit te laten voeren. Zo bespaar je flink wat tijd en kun je meteen aan de slag met de kandidaten met de juiste ‘mindset’.
  • Helpt je óók de waarden, motivatie en voorkeuren van je huidige werknemers beter begrijpen. Ook voor de samenstelling van je teams kun je inspiratie halen uit testen. Welke persoonlijkheden vullen elkaar aan en welke botsen? Ook voor de verbetering van de sfeer is een persoonlijkheidstest geen slecht idee. Inzicht in de communicatiestijlen en leiderschapsstijlen van je werknemers, maakt de omgang met elkaar makkelijker.

Geïnteresseerd om jouw (potentiele) werknemer een persoonlijkheidstest uit te laten voeren? Neem dan contact met ons op! https://mepd.nl/tools/testen/

Bron: Glassdoor

< Terug