MORGEN_digitaal_gebruik

Genieten, óók in het hier en nu van later

Genieten willen we allemaal en het is ook een heerlijk gevoel als je geniet. Toch lukt het niet altijd en lijkt het alsof iets je blokkeert.

Er zijn verschillende gedachtes en gevoelens die je mogelijkheid om te genieten blokkeren. De twee grootste hiervan zijn schuldgevoel en zorgen. Daarnaast kan het ook zijn dat je niet kunt genieten, omdat je niet met je passie bezig bent, niet met je levensdoel en dus eigenlijk helemaal niet gelukkig bent.

Door schuldgevoelens kun je niet genieten

Misschien voel je je wel schuldig ten opzichten van die ene vriendin die het nu zwaar heeft omdat ze in een scheiding ligt of misschien voel je je wel schuldig als je geniet omdat je een dierbare verloren bent. Dit is een hele empathische reactie. Je bent bezorgd en trekt je de zorgen van een ander aan of voelt je schuldig omdat je verdrietig hoort te zijn.

Maar klopt dit wel? Klopt het wel dat jij diegene bent die al die zorgen op je moet nemen? Klopt het wel dat je zo iets voor die ander betekent? Of blokkeer je hiermee alleen jezelf. Heeft die ander daadwerkelijk iets aan jouw schuldgevoel? Nee.

Jij bent op aarde om gezond en gelukkig te zijn, om te genieten. Als je geniet, heb je een positieve energie om je heen en met die energie kun jij iets betekenen voor degene voor wie je iets wilt betekenen. Laat je schuldgevoel los en geniet, juist zodat je kunt bereiken wat je met je schuldgevoel wilt bereiken.

Door zorgen kun je niet genieten

Piekeren, malen, denken, wakker liggen, afgeleid zijn. Allemaal kenmerken dat je je te veel zorgen maakt. Of het nu gaat om geld, werk, geliefde of de wereld, als je je zorgen maakt kun je niet meer genieten. Je bent namelijk helemaal niet bezig met het NU, maar met de toekomst. Je zit vast in een cirkel van gedachten. En zeg nu eens eerlijk: leveren deze zorgen je iets op? Is je probleem erdoor opgelost? Waarschijnlijk niet. Voor het vinden van oplossingen en kracht is er namelijk de creativiteit van de rechterhersenhelft en deze voelt zich niet aangesproken of gestimuleerd door zorgen.
Als je geniet echter, komt de rechterhersenhelft tot leven. Je doorbreekt je cirkel en vindt nieuwe mogelijkheden en je voelt je weer eens even lekker goed, omdat je weer endorfine in je systeem hebt.

Geniet en je vindt weer de kracht om door te gaan en oplossingen te vinden voor je problemen.

Ben je wel gelukkig?

Volg je wel gevoel, je ziel, je passie? Word je wel gevuld met een brandend verlangen om lekker bezig te zijn en je doelen te vervullen? Dat is namelijk heel belangrijk als je wilt genieten van de kleine dingen. Als je niet iets hebt wat je in vuur en vlam zet, is genieten best lastig, want waar geniet je dan eigenlijk van? Vind je passie en ga hier lekker mee aan de slag, al is het maar met een hobby. Je zult zien dat je dan vanzelf geniet.

Prettige gedachten over verleden of toekomst zijn natuurlijk prima. Maar als je merkt dat je spijt hebt over gisteren of je zorgen maakt over morgen, stop dan even en bedenk bij jezelf:

– Krijg ik energie van deze gedachten?
– Zijn mijn gedachten wel positief?
– Kan ik het verleden nog ongedaan maken?
– Kan ik nu, op dit moment, iets aan mijn toekomst veranderen?

Als je op een van deze vragen nee antwoordt, schakel dan over naar de werkelijkheid:
– Kijk om je heen.
– Zie je omgeving.
– Adem eens diep.
– Luister naar wat je hoort.

Waarom zou je daar niet van genieten?

Bron: Rustiekleven

< Terug