Bart_TCTub_zw

Ben ik nog wel aantrekkelijk?

Blog Bart Monster | Algemeen directeur MEPD

Ik ben bijna 50, maar denk nog regelmatig dat ik 18 ben. Zelfs als ik in de spiegel kijk, denk ik dat ik niet heel veel veranderd ben. Pas als ik een foto van vroeger tevoorschijn haal, zie ik toch wel wat verandering van karakteristieken :-) Natuurlijk is er de afgelopen 30 jaar wèl veel gebeurd. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook mijn ambities zijn door de jaren heen veranderd.

Aanleg en drijfveren

Ik ben zoals iedereen door verschillende fases gegaan. Vrij snel na mijn studie kwam ik niet in de harde techniek terecht, waar ik voor opgeleid was, maar in de dienstverlening. De combinatie van techniek en mensen sprak mij het meest aan. Dit had ik van te voren nooit gedacht. Tijdens mijn studietijd bleek ik aanleg te hebben om met mensen om te gaan. Na mijn studie had ik één belangrijke drijfveer: Ik wilde ik zo snel mogelijk veel geld verdienen. Vijf jaar later wilde ik graag een goede vader zijn en natuurlijk ook carrière maken. Rond mijn 42ste kwam bij mij het inzicht dat balans belangrijk is én om iets terug te doen voor de maatschappij. In die fase zit ik nog steeds. Maar voor hoelang?

Hetgeen mij vroeger dreef is niet perse wat mij nu drijft. Daarnaast is de maatschappij ook nog eens sterk veranderd. Wat voorheen relevante kennis en talenten waren, hoeven dat nu niet meer te zijn. Er zijn dus nogal wat parameters die met elkaar afgestemd moeten worden om uiteindelijk tot een goede match te komen.

Een verplichte APK

Doel van mijn betoog is dat er gedurende je werkzame leven, naast je uiterlijk, ook innerlijk het nodige veranderd. Het is goed om ook innerlijk wat vaker in de spiegel te kijken. Daarom ben ik een voorstander van een ‘verplichte APK’ voor iedereen boven de 45 jaar: Een kans om eens in de vijf jaar te zien waar je fysiek en mentaal staat. Door stil te staan bij wat je graag wilt (bereiken) en wat je kunt, zijn de voordelen voor zowel werknemer als werkgever helder. Namelijk gelukkigere werknemers, grotere inzetbaarheid, bredere inzetbaarheid, minder uitval, minder kosten, hogere productiviteit, etc.

Om aantrekkelijk te blijven!

De economie trekt weer behoorlijk aan. Dat is fijn, maar daar schuilt ook een groot gevaar in. Namelijk het gevaar dat alles wel lekker gaat en dat het niet zo nodig anders moet. Of dat het zo druk is, dat er geen tijd is om aan andere dingen / ontwikkeling te besteden. Met de nog altijd opschuivende AOW-leeftijd, waarbij iedereen zolang mogelijk mee moet doen, lijkt mij het goed om de verplichte APK snel in te voeren. Zodat ieder bekend is met zijn huidige talenten en lichamelijke status, nog lang en gelukkig kan werken én er zelf alles aan kan doen om vooral aantrekkelijk te blijven!

Lees ook het blog van Jan Rozema:  Vakbekwaam blijven... gaat niet vanzelf!


< Terug