Ontwikkel Jezelf
Terug

Talentbehoud? Doorbreek het keurslijf van de functie!  

Elke zichzelf respecterende werkgever biedt ontwikkelingsmogelijkheden. Maar medewerkers die daar gebruik van willen maken, merken vaak dat ze alleen binnen hun huidige functie wat meer taken kunnen doen of wat zelfstandiger kunnen werken. Vooral millennials verwachten veel meer een aanbod op persoonlijke maat. Zij willen zich ontwikkelen als individu. Zeker niet alleen in het vakgebied waarin zij werken. Komt die verwachting niet uit, dan gaan je medewerkers twijfelen...

Vijf tips voor beter talentbehoud

Iets nieuws leren geeft een kick! Het zorgt voor betere én bredere inzetbaarheid. Wat kun je als werkgever nóg beter doen bij talentmanagement? Zodat de mensen wel langer blijven. Vijf tips uit recente onderzoeken.

1. Maak ontwikkelmogelijkheden concreet

Wat betekent ‘flexibel werken’ binnen jouw organisatie concreet? Langere openingstijden van het bedrijfspand of vaker thuis kunnen werken? Geef concreet wat flexibel werken inhoudt en wat je daarvoor terug verwacht. Welke ontwikkelmogelijkheden zijn er nu echt? Denk aan carrièrepaden, verzamel concrete voorbeelden. Mensen snakken naar duidelijkheid van de werkgever. Maar probeer ook om zo creatief mogelijk te zijn. Geef ruimte voor experimenten, in een veilige omgeving. Stimuleer uitwisselen van ervaringen en tips tussen collega’s. En als er echt iets gaat veranderen, aarzel dan niet om het te brengen.

2. Wees eerlijk over wat kan, en tot hoever

Ontwikkelmogelijkheden sneuvelen vaak in de dagelijkse druk van deadlines, kruisende afspraken en routinewerk waar wij ‘nu eenmaal’ ons geld mee verdienen. Beloof dus niet teveel. Ook niet om de gewilde nieuweling over de streep te trekken. Bijvoorbeeld, de jonge veelbelovende systeemontwikkelaar die vlak na zijn afstuderen aan de slag ging bij een groot accountant bureau. Hij kreeg te horen dat de baan veel gelegenheid zou bieden om bij te leren en blijven ontwikkelen. Al snel kwam hij erachter dat zijn chef vrijwel geen tijd en geduld had voor experimenten met onzekere uitkomst. Procedures volgen was veel belangrijker. Geschonden vertrouwen heelt erg langzaam.

3. Mensen willen echte ‘uitdagingen’

Persoonlijke en professionele ontwikkeling staat hoog op het lijstje van baanwensen bij steeds meer mensen. Vooral bij de veelbesproken Millennials, waar bijna negen van de tien dit het belangrijkste vindt aan een (nieuwe) baan. Millennials verwachten een aanbod op hun persoonlijke maat. Ze willen zich graag ontwikkelen als individu. Kijk bij persoonlijke ontwikkeling dus niet zozeer naar de behoefte van het bedrijf. Schat liever in waar het talent zelf die leerkick van krijgt. Zelfs als dat betekent dat je ze moet laten gaan. Denk aan de leercurve die bij iedereen net iets anders verloopt. Op het hoogtepunt moeten de talenten verder kunnen gaan.

4. Aarzel niet om ze te laten gaan.

Creëer een veilige omgeving. Dat geeft vertrouwen. Medewerkers hebben vaak niet het gevoel dat ze echt open en eerlijk met hun leidinggevende kunnen praten over hun eigen carrièrewensen. Ze hebben het idee dat het vroeger of later tegen ze gebruikt zal worden. Als je ziet, dat een medewerker bij jou niets meer bij kan leren, dan ondersteunt hij pogingen om elders te gaan werken. Waardoor zijn mensen eerder over hun wensen praten. En hij meer gelegenheid krijgt om ze toch binnenboord te houden.

5. Luister naar je mensen

“Moet ik echt zeggen waarom ik een andere baan wil? Ik geef al jaren aan dat ik geen uitdaging meer zie in mijn functie, maar ik heb niet het gevoel dat er naar me wordt geluisterd.” Een typische reactie van een overstapper op de vraag waarom ze het voor gezien houdt. En dan is dit nog wel iemand die jaren van onbegrip heeft volgehouden. De meeste managers luisteren niet naar hun mensen. Onderzoeken tonen dat keer op keer aan. Dus: vraag medewerkers naar hun ambities, drijfveren en behoeften. Niet alleen hebben ze dan het gevoel dat ze serieus worden genomen en dat er naar hen wordt geluisterd, bedrijven kunnen ook echt inspelen op wat hen drijft. Dat maakt het makkelijker de doelen van de organisatie en de medewerker op elkaar af te stemmen. En dan werken ze veel langer, en veel gemotiveerder in jouw organisatie.

Meer weten over het verder ontwikkelen van je medewerkers?

Kijk hier voor meer informatie over een ontwikkelassessment

Bron: OverDuurameInzetbaarheid.nl

Terug