Talent Kompas
Terug

Op zoek naar talent? Kijk eens binnen je eigen muren!

Laat je recruiters de arbeidsmarkt afzoeken naar nieuw talent voor je organisatie? Allereerst geen gemakkelijke taak gezien de huidige arbeidsmarkt. Ten tweede hebben we goed nieuws: Talent vind je vaak ‘gewoon’ intern. De belangrijkste kwaliteit van een medewerker daarbij is flexibiliteit.


Interne mobiliteit

Echte talenten hebben vaak vier of vijf werkgevers om uit te kiezen. Een werkgever moet vaak behoorlijk investeren om zo’n talent in huis te halen. En dan is het ook nog maar de vraag of een extern iemand de beste oplossing biedt…

Veel werkgevers hebben niet in de gaten dat het grootste talent vaak in de eigen organisatie te vinden is. Iemand met een paar jaar ervaring binnen de organisatie, met een netwerk en de juiste basisvaardigheden kun je ook intern opleiden. Zo kan een organisatie een flink bedrag besparen.

Interne mobiliteit heeft nog een voordeel. Door mensen ontwikkelmogelijkheden te bieden, houd je ze ook makkelijker binnen. Medewerkers vinden dat vaak erg belangrijk. Vaak betreft het de medewerkers, die de werkgever over het hoofd ziet. Hoe ironisch: De mensen, die zelf ooit als talent je bedrijf binnen liepen.

Flexibele werknemers

Een belangrijk eigenschap en essentiële indicator bij intern werven is de flexibiliteit van medewerkers. Dit komt door huidige snelle technologische en maatschappelijk ontwikkelingen. Flexibiliteit is op te splitsen in enkele competenties, waaronder het omgaan met tegenslag, zelfdiscipline en leergierigheid. Deze competenties zijn eenvoudig te toetsen door bijvoorbeeld het inzetten van een ontwikkelassessment.

Als bedrijf moet je erachter zien te komen wat je medewerkers zelf willen. Wat motiveert hen. Wanneer je als leidinggevende actief contact zoekt met je medewerkers blijven zij in beweging. Naast jaarlijkse gesprekken zou het functioneren van mensen vaker op een informele manier op de agenda moeten staan.

Onze tips

• Doe je veel moeite om talent buiten je eigen muren te zoeken? Kijk dan eens of je dat talent niet zelf in huis hebt. Het scheelt veel geld en daarnaast heb je iemand die je organisatie al goed kent.

• Kijk tijdens (informele) gesprekken hoe je medewerkers omgaan met veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Bied hen een training aan als blijkt dat ze moeite hebben om bepaalde veranderingen bij te benen.

Meer weten over assessments? Neem gerust contact op met een van onze loopbaanadviseurs!

Bron: AD

Terug