Etienne
Terug

Groei en twinkeling door kwaliteitenscan !

Blog Etienne van Rooij, loopbaanadviseur

Een kwaliteitenscan… Ik zie je denken. Ik leg het even uit: Weten wat je kunt, wilt en waar je blij van wordt. Dat ontdek je met de kwaliteitenscan. En geloof me. Er zijn veel mensen, die niet precies weten waar ze oprecht blij van worden. Regelmatig kom ik deze mensen tegen wanneer zij op zoek zijn naar verdieping of verbreding van hun functie, re-integreren vanuit een tweede spoor ziekte traject. Hen op weg helpen en begeleiden is waar ik als loopbaanadviseur heel veel voldoening uit haal.

De kwaliteitenscan vind ik een ideaal instrument voor deelnemers om hun gedragsstijl en drijfveren te ontdekken. Het helpt om helder te krijgen in welke functie en werkomgeving je het beste tot je recht komt. Ook geeft het antwoord op de vraag: Past mijn huidige baan nog goed bij mij? Of is het verstandiger om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging? Een uitdaging die beter past bij de natuurlijke gedragsstijl. Een werkscan geeft niet alleen zelf inzicht. Het geeft ook de richting aan, waarin je je werk kunt gaan zoeken. Wat mij enorm aanspreekt, is dat het hooguit 25 minuten kost om de scan in te vullen. Met als resultaat een uitgebreide analyse bestaande uit 22 pagina’s.

Verhoogde effectiviteit en zelfmotivatie

Door deze analyse krijgt de medewerker een goed beeld van zijn aangepaste gedragsstijl en persoonlijke drijfveren en passies. En het mooie: Hij wordt zich bewust van zijn gedrag én het effect daarvan op anderen. Ook geeft het een betere balans tussen wat er nodig is om optimaal te functioneren en wat de omgeving nodig heeft. Het resultaat is dat de medewerker met meer plezier de dingen doet en meer effect ziet van zijn inspanningen. Door het helder krijgen van persoonlijke kwaliteiten wordt ook de persoonlijk toegevoegde waarde helder. Een vergrote persoonlijke effectiviteit en zelfmotivatie.

De juiste persoon op de juiste plek

Ook wordt inzichtelijk wat de persoonlijke sterktes en valkuilen zijn. Persoonlijk vind ik dat zelf reuze interessant met betrekking tot het team en de ontwikkeling daarvan. Inzicht in je eigen sterktes en verbeterpunten kan enorm bijdragen aan de teamontwikkeling. Het geeft een beeld of iemand dominant, inspirerend, stabiel of voornamelijk conformistisch gedrag laat zien. Zowel in een natuurlijke als in een aangepaste gedragsstijl. Vult iedere deelnemer van een team de kwaliteitenscan in? Dan wordt helder of de medewerker de juiste rol en functie heeft. Of dat een andere functie of zelfs een ander bedrijf geschikter zou zijn. Geeft de medewerker toestemming voor inzage van de kwaliteitenscan dan heeft een leidinggevende meer middelen om een goed team samen te stellen. Ik zie het zelf als een grote meerwaarde om leidinggevenden te kunnen adviseren over dit soort personeelsvraagstukken. 

Een twinkeling in de ogen

Ik merk wel het belang van het persoonlijk toelichten van de uitslag. Dan gaat het toch meer leven voor de deelnemer. Het wordt duidelijker en de herkenning groter. Ik krijg leuke reacties van deelnemers. Zoals een deelnemer, die aangeeft ontzettend trots te zijn op de uitslag van zijn kwaliteitenscan. Een bevestiging, dat hij de juiste functie heeft. Maar ook de overtuiging, dat eenzelfde functie bij een ander bedrijf het beste is voor hem. Vaak zie ik dan een twinkeling in de ogen en dat maakt mij blij! Dat is waar ik het als loopbaanadviseur voor doe. 

Lees ook: Persoonlijke ontwikkeling ...... waarom?

Terug