Help Jonge Medewerker
Terug

Gestreste jonge medewerkers? Creëer een veilige omgeving!

Opgebrand. Terwijl ze nog maar net beginnen aan hun volwassen leven. Dat klinkt als tegenstrijdig. Maar voor 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar is het de keiharde realiteit, becijferde het CBS. Het percentage jongeren dat kampt met stressgerelateerde klachten was nog nooit zo hoog.

De feiten

Eind juni ging een enquête live, die door maar liefst 1816 jongeren tussen 18 en 34 jaar werd ingevuld. Dit zijn de bevindingen…. Houd je vast: 63 procent heeft een psycholoog bezocht, ruim 38 procent zit nu nog in therapie. Voornamelijk vanwege werkdruk, de druk van het sociale leven of de combinatie daarvan. Redenen als ‘de behoefte eeuwig perfect te zijn op alle fronten’, ‘onzeker’, ‘de druk op het werk/stage is veel te hoog, want voor mij tien anderen’ en ‘te veel keuzes op jonge leeftijd’ worden vaak genoemd. 24 procent is dagelijks bang een burn-out te krijgen, 14 procent is overspannen.

De redenen?

# 1: tijdelijke contracten

Tijdelijke banen en hoge verwachtingen zorgen voor veel onzekerheid bij jonge werknemers. Veel jonge werknemers hebben een baan die niet voldoet aan hun carrièreverwachtingen. Velen vervullen functies die niet goed bij hen passen en hebben weinig vertrouwen in de toekomstige kansen vanuit de context: wees blij dat je een baan hebt.

# 2: eigen ambities niet waarmaken

Veel jonge medewerkers denken dat het leven maakbaar is en zijn ambitieus. En dat is hun ook vaak voorgespiegeld door media, ouders of school. Ze horen vaak: Maak er iets van, je hebt het zelf in de hand. Een perfect leven, successen delen lijkt een must. Totdat jongeren merken dat niet alles maakbaar blijkt en dit als persoonlijk falen gaan zien.

# 3: stressvolle thuissituatie

Meer jonge werknemers hebben een stressvolle thuissituatie. Steeds meer vrouwen werken en het aantal eenoudergezinnen toeneemt. Meer stress thuis leidt tot meer stress op het werk en een grotere kans op burn-out onder jonge werknemers.

# 4: te veel werk en druk

Een valkuil is om te denken dat jonge werknemers veel aankunnen. Ze zijn nog jong en stralen een zelfverzekerde houding uit. Door hun tomeloze energie krijgen zij vaak meer hooi op hun vork dan zij aankunnen. Ook jonge mensen moeten rusten en herstellen om nieuwe energie op te doen en een burn-out te voorkomen.

# 5: keuzestress

Vandaag de dag is er is veel meer te kiezen en veel meer informatie te verwerken dan twintig jaar geleden. Dat is een luxe, maar tegelijkertijd leidt dat tot stress. Als er meer keuzes te maken zijn, komen psychische problemen eerder tot uiting. Het maakt jongeren onzeker.

Waar ligt de oplossing?

Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de werkgever. De werkgever heeft de plicht om ervoor te zorgen dat je medewerkers in een goede omgeving kunnen functioneren. Het creëren van een veilige werkomgeving, heeft te maken met leiderschap. Vaak ontbreekt het aan leiderschap bij organisaties. Een goede manager is nog geen goede leider. Hoe serieus neemt de werkgever de jonge werknemer? Toont het bedrijf oprecht betrokkenheid, empathie, en is er voldoende communicatie met de werknemer? Krijgt de werknemer voldoende ruimte en tijd om zichzelf te ontwikkelen, zowel binnen als buiten werktijd?

Vertrouwen, voldoende betrokkenheid en aandacht voor de jonge werknemer gaat er zeker voor zorgen dat er een veilig werkomgeving wordt gerealiseerd waarin de jonge werknemer zijn ambities en talenten volledig kan ontwikkelen en inzetten. Dan ontstaat een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

Meer weten over stress?
Weten hoe stressbestendig jij bent?
Hoe herken je stress bij je medewerker?

BRON: People Business

Terug