Jan Rozema Zw
Terug

Vakbekwaam blijven... gaat niet vanzelf!

Jan Rozema | Senior adviseur MEPD


Als adviseur merk ik, dat binnen organisaties het onderwerp “lerende organisatie” weer volop in de belangstelling staat. Organisaties willen zich tijdig kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Het vermogen om te leren is daarbij van cruciaal belang. De wereld om ons heen wordt steeds minder voorspelbaar. De hoeveelheid informatie stijgt razendsnel en kennis veroudert voordat je het weet. Digitalisering, automatisering, robotisering, flexibilisering… Allemaal trends die de toekomst van ons werk raken. Maar wat betekent die veranderende toekomst voor jou persoonlijk? Welke veranderingen gaan direct jouw werk raken en vragen straks om nieuwe vaardigheden? Die vertaalslag is lang niet altijd gemakkelijk te maken.

Toekomst van werk

In de workshops die ik bij bedrijven geef over Duurzame inzetbaarheid neemt bewustwording een centrale plaats in. Wat betekent het voor jou persoonlijk om vitaal en vakbekwaam te blijven? Over die vraag ga ik met de deelnemers in gesprek. Wat kun je zelf doen om vitaal te blijven? Wat kun je nu al doen om je kennis en vaardigheden op peil te houden? Het antwoord op deze vragen is persoonlijk en voor iedereen weer anders. Het hangt bijvoorbeeld af van de fysieke- en mentale eisen die jouw baan aan je stelt. Maar het hangt ook af van je persoonlijke omstandigheden en je loopbaanambities. Als coach en adviseur vind ik het mooi om met mensen mee te denken hoe zij hun arbeidsmarktpositie kunnen versterken. En om daarbij stappen voor een gewenste verandering te stimuleren.

Persoonlijke leerdoelen en -mogelijkheden

Vakbekwaam blijven is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen gaan in veranderingen. Een eerste stap is zelf nadenken over persoonlijke leerdoelen en die op te schrijven. Wat brengt het jou als je die leerdoelen haalt en welke perspectieven geeft dit dan in je werk? Een volgende goede stap is een gesprek met je leidinggevende. Welke ontwikkelingen ziet hij die jouw werk raken, niet alleen nu, maar ook voor de langere termijn. Wat betekent bijvoorbeeld verdere digitalisering voor de taken die jij nu uitvoert? Vraag je leidinggevenden om hierin mee te denken en feedback te geven. Vraag welke leermogelijkheden de werkgever je concreet kan bieden. Dat kan in de vorm van training en loopbaancoaching. Maar ook door praktijkopdrachten en training on the job. Ook kunnen je collega’s support bieden door feedback te geven, ervaringen en nieuwe oplossingen te delen en je zo te stimuleren om vaardigheden te verbeteren.

De moeite waard

Helaas is een positief leerklimaat geen vanzelfsprekendheid. De praktijk is vaak weerbarstig. Vooral door het dilemma van hoge werkdruk op korte termijn, tegenover de leeropbrengsten op lange termijn. Persoonlijke ontwikkeling en kennisoverdracht blijven daardoor gemakkelijk steken in goede voornemens. Vaak is er ‘geen tijd om de botte bijl te slijpen’. Vakbekwaam blijven gaat niet vanzelf. In beweging komen kost vaak inspanning en moeite, maar de toekomst van je werk is de moeite waard. En nieuwe kennis en vaardigheden geven voldoening en meer werkplezier. Ik wens je daar veel succes

Lees ook het blog van Joanne Bouwers: 'Hoezo ontwikkelen? Het maximale uit mezelf halen?'

Terug