Connie
Terug

Toe aan nieuwe schoenen? Zoek MEEWIND!

Connie de Vries | Loopbaanadviseur MEPD Zuid

De zes M-woorden van stichting MEPD raken onze ziel; ze zijn de kern van ons bestaan. Omschrijven de gemoedstoestand van de deelnemers in onze trajecten. Als loopbaanadviseur weet ik w at het met mensen doet om van baan te (moeten) veranderen en hoe spannend het is een nieuwe uitdaging te gaan zoeken. Daar heb je karakter voor nodig. De moed om te veranderen, het lef om in de spiegel te kijken, de confrontatie met jezelf aan tegaan en … een beet je meewind!

Ontslag voelt als tegenwind. Het komt nooit gelegen en het is niet fijn. Je voelt je afgewezen en aan de kant gezet. Mensen gaan door een rouwproces, serieus. Alle fases van boosheid, ontkenning, acceptatie, etc. worden doorlopen. Maar het mooie is, dat er licht schijnt aan het eind van de tunnel. Mensen ontdekken na een tijdje , dat het ontslag het beste is wat hen had kunnen overkomen. Ze zaten gevangen in hun werk; vast in een cirkeltje waar ze niet echt blij meer van werden. Toe aan iets nieuws, tijd om een stap te maken in hun eigen ontwikkeling.

Wat is dat toch met die oude schoenen?

Waarom vinden we het dan toch zo’n lastige keus om zelf op te stappen? Wij hebben simpelweg niet geleerd om zekerheden vrijwillig op te geven: ‘Je gooit geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt’. Het gaat altijd weer om die comfortzone en de moeite die wij hebben om deze te verlaten. Zelfs als je weet dat je er veel bij te winnen hebt. Het is een beetje als die oude schoenen. Je hebt ze al jaren, ze zitten comfortabel en hebben zich naar jou gevormd. Maar eigenlijk zijn ze niet meer van deze tijd en ook niet met je mee gegroeid. Toch doe je ze niet weg. Stel dat je nooit meer zo’n fijn paar schoenen vindt?! Mensen hechten aan allerlei soorten schoenen, die niet meer passen: Banen, relaties, woonplaatsen, problemen, hoe ze zich voelen. Al voelt het niet goed, het voelt tenminste wel vertrouwd. En zolang er nog geen duidelijk beeld is van een paar nieuwe schoenen, hou je liever je oude aan.

Stel je je toekomst eens voor als je doorgaat op dezelfde voet

Als je volgend jaar nog steeds worstelt? En over 5 jaar. Over 10 jaar. Wat als je niet verandert, hoe ziet je leven er dan over 20 jaar uit? Welke kansen heb je dan allemaal gemist. Qua geluk, qua ontwikkeling, qua…. verzin het maar! Misschien fiets je al die tijd wel tegen de wind in en dit kost je veel energie. Gek genoeg: om iets nieuws op je pad te krijgen, moet je open staan voor dat nieuwe. Hoe dan? Door los te laten, zodat er ruimte voor iets nieuws kan ontstaan.

Krijg ik nog energie van mijn werk?

Om de wind in de zeilen te houden (of krijgen), is het goed om jezelf af en toe de vraag te stellen: ‘krijg ik nog voldoende energie van mijn werk ?’. Je houdt alleen jezelf voor de gek als je niet eerlijk bent. Krijg je voldoende kansen in je werkzaamheden en kun je je blijven ontwikkelen? Zo niet, dan ligt je bootje stil op het water, het gaat nergens heen. Jij bent zelf verantwoordelijk om het in beweging te brengen. Ook al weet je soms niet welke kant op, je kunt altijd bijsturen. En voor je het weet, gaat het je weer voor de wind. En dan ligt die nieuwe baan voor het grijpen en blijkt je ontslag of ontwikkeling MEEWIND te zijn!

Lees ook het blog van Anja: 'Affectie in de techniek?'

Terug